Warmtepomp

Warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt het gebouw met warmte uit lucht, bodem of grondwater. Naast deze onbeperkt en kosteloos beschikbare energiebronnen, heeft deze installatie slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit of gas nodig. Met een warmtepomp is een rendement te behalen dat 20 tot 40 procent hoger ligt dan dat van de beste hr-ketels.

Hoe werkt het?
Een warmtepomp is als een omgekeerde koelkast. Een koelkast onttrekt warmte aan de binnenkant van het apparaat, waardoor de temperatuur binnenin daalt. De warmte wordt afgegeven aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp doet ongeveer hetzelfde, alleen onttrekt het systeem warmte aan de bodem om die vervolgens af te geven aan radiatoren, vloer- en/of wandverwarming.

Overal toepasbaar
De methode is in praktisch iedere ruimte toepasbaar. De warmtepomp is ook te gebruiken naast een andere techniek, zoals een cv-ketel. In zo’n situatie wordt zoveel mogelijk de warmtepomp ingezet. Pas wanneer het vanwege de grote warmtevraag nodig is, wordt een beroep op het andere systeem gedaan.

Samen Nederland verduurzamen
Vriend Duurzaam BV is niet de enige die de energiebesparende werking van warmtepompen hoog in het vaandel heeft staan. De Nederlandse overheid streeft ernaar om in 2020 met warmtepompen 65 PJ te besparen op fossiele brandstoffen. Dat is ongeveer 1.850 miljoen kubieke meter aardgas. Warmtepompen moeten dan een kwart van de totale doelstelling voor duurzame energie realiseren.

Uneto VNI VCA KEMA
webworks by multimove
© 2012 vriend duurzaam bv | Sitemap | Disclaimer